Nu vädjar polischefen för mobilförbud i bilen

2015-07-07

Erling Andersson, chef för trafikpolisen i region syd, har fått nog av mobilanvändning i bilen.  Nu yrkar han för ett totalförbud för att ringa och sms:a bakom ratten.

– Handsfree är ingen räddare. Det är uppringningen som är problemet. Om förbudet mot mobilsamtal under körning ska ha någon effekt måste det vara ett riktigt förbud, säger Erling Andersson till Helsingborgs Dagblad.

Den 1 december 2013 genomfördes skärpta krav på mobilanvändning i bilen. Polischefen menar dock att lagstiftningen är tandlös, och att fenomenet är ett allvarligt samhällsproblem som måste åtgärdas. Mobiltelefonen innebär en distraktion i trafiken, och det är ofta en reaktionstid på någon tiondels sekund för att förhindra en olycka. I dessa tillfällen måste all koncentration vara på körningen.

Trots att han yrkar för ett totalt förbud så medger han att även det skulle vara svårt för polisen att kontrollera i efterhand.

- Jag kan ju tycka att det egentligen borde vara förbjudet att gå och använda sin mobiltelefon samtidigt eftersom man nästan håller på att bli översprungen på stan. Tänk dig då i trafiken där du rör dig 25 till 30 meter på en sekund så inser man ju att detta inte är bra, säger han till Kvällsposten.