Kinesiskt varv

Kinesiskt varv

Kinas nuvarande och fortsatta dominans i tillverkningsindustrin

2014-01-17

Kina är en av de billigaste och mest effektiva tillverkningsländerna i världen. Se dig omkring och du kan garanterat sträcka ut en hand och röra vid tio saker som kommer från landet i öst. Däremot, I takt med att Kina tar mer plats på den globala marknaden börjar många spekulera i hur länge den här dominansen kan fortsätta. En starkare ekonomi innebär högre kostnad för produktion, med högre löner för arbetare, mer strikt miljöreglering, dyrare land och dyrare fraktkostnader. Analytiker hävdar att om prisutvecklingen fortsätter i samma fart som den gjort hittills kommer det kosta lika mycket att tillverka i Kina som det gör i Nordamerika.

Trots det är Kinas position fortfarande inte hotad. International Business Times publicerade nyligen en grafik (baserad på statistik från 2011) som visar tio områden där Kina är världsledande i tillverkning.

Några höjdpunkter är att de tillverkar över 90.6% av alla världens persondatorer, 70.6% av alla mobiltelefoner och är ansvariga för nära hälften av allt fläskkött som produceras och alla skepp som sätts till sjöss.

Derek Scissors på The Atlantic skriver dock att denna statistik är något missvisande. I en artikel publicerad den 8:e augusti diskuterar han några bakomliggande faktorer till varför dessa siffror kanske inte är fullt så imponerande.

De huvudsakliga anledningarna han tar upp är att de mest dominanta områden som visas i grafiken, som datorer och mobiltelefoner, bara monterar komponenter som faktiskt tillverkas någon annanstans. Vad gäller saker som luftkonditioneringarindustrikablagebetong och skepp tillverkar de långt mycket mer än vad marknaden klarar av eller behöver, och denna överproduktion har lett till stora förluster. Slutligen börjar även produktionen av textilier skiftas ut till länder med billigare tillverkning, såsom Vietnam.

Landet har gått ifrån att vara en nettoexportör 2007 till att idag vara världens största importör.

Storleken har betydelse i industrin, men hjärna betyder mer. Kina vet inte hur man gör många av sakerna de vill göra, och verkar inte veta hur man slutar göra saker de gör för mycket av. Dess position är odiskutabel – Men framgångar är en annan historia.

Att Kina fortfarande är extremt viktig på världsarenan kan man alltså ta fasta på. Men att vidare framgångar kan både komma att sakta in, eller kanske till och med stanna av, är de flesta numera överrens om.
"Vi måste vänja oss vid att boomen är över, [...] Dagarna då du bara kunde rulla ur sängen och tjäna pengar, eller dagarna du kunde förvänta dig att tillväxten för det flesta saker skulle gå snabbare nästa år – Det är slut. Vi bör räkna med att i den överskådliga framtiden kommer de flesta stora ekonomiska datapunkter växa långsammare i genomsnitt varje år. " – Andy Rothman till forbes.com