Jämför innan du handlar

Jämför innan du handlar

Handla smart på nätet

2014-05-13

En av de största fördelarna med e-handel jämfört med traditionell butikshandel är att e-handeln är mycket mer tillgänglig. När man handlar på nätet är man inte beroende av öppettider utan kan handla vilken tidpunkt på dygnet man vill. Man är inte heller beroende av var man befinner sig utan man kan med lätthet klicka hem varor från hela världen. Att man kan handla från hela världen betyder förstås också att utbudet på nätet är mycket större än när man handlar i fysiska butiker. Det går praktiskt taget att få tag på allt på nätet.

Företag har sedan länge insett att e-handel kan vara mycket lönsamt och därför flyttar många sin fysiska butik till nätet. Eller så kan man göra som Slöjd-Detaljer och behålla sin fysiska butik, öppna e-handel och samtidigt expandera med flera fysiska butiker. Sedan 2013 har de en ny e-handel från Avensia som gör att fler kunder hittar till dem och stärker varumärket.

När man handlar på nätet är det en fördel att använda sig av de prisjämförelsetjänster som finns tillgängliga. Att själv klicka sig runt bland nätbutiker för att hitta den vara man söker till det bästa priset är svårt eller rentav omöjligt med tanke på hur många nätbutiker det finns som säljer samma vara. Prisjämförelsetjänsterna sammanställer priser för ett stort antal produkter och butiker, och ofta kombineras detta med konsumentrecensioner av såväl produkter som butiker samt olika tester och omdömen av experter. Prisjämförelsetjänsterna är med andra ord både användbara för att hitta de bästa priserna och för att samla annan fakta och information om produkter och nätbutiker som kan vara bra att ta del av innan ett köp.

Man bör dock alltid använda resultaten som tjänsterna presenterar med sunt förnuft. Prisjämförelsetjänsterna kan inte garantera att alla återförsäljare är säkra. Som köpare bör man alltid ta reda på fakta om företaget innan man köper något. Det kan vara bra att till exempel kontrollera att det finns ordentliga kontaktuppgifter på sajten och att ta reda på vad andra konsumenter har skrivit om företaget. Om man söker på företagets namn brukar man ganska snabbt kunna se om andra av någon anledning varnar för att handla från företaget. När man handlar gäller det också att man sparar all dokumentation som till exempel kvitton och eventuell e-postkontakt då det kan vara viktigt information att ha ifall man skulle hamna i en tvist.